De Begeleiders

Walter Berghoef

Mijn specifieke aandacht op het begeleiden van medisch professionals komt voort uit de waardering die ik heb voor hun zoektocht naar het vinden van de balans tussen de hoge mate van kennis en vaardigheden; de enorme betrokkenheid bij het vak en de belangen die met het beroep meekomen. Op het scherpst van de snede. 

Mijn werk bestaat uit het mogelijk maken van moedige gesprekken. Dit zijn de gesprekken die nodig zijn. In mijn eigen leven en in al mijn rollen kom ik de noodzaak en kracht van moedige gesprekken tegen. Ik begeleid sinds 1999 individuen in vraagstukken rond werk, teams in de samenwerking en organisaties in de cultuur. Hiermee zorg ik dat de balans tussen hardwerken, smartwerken en – wat ik ben gaat noemen – HartWerken optimaal blijft. 

Tina van Hemel – Rintjap

Mijn naam is Tina Van Hemel, intensivist met interesse in de mens achter het scherm. Het scherm waarachter je nu zit, terwijl je dit leest. Het scherm kan zijn wat de buitenwereld van je ziet, wat je laat zien. Het scherm kan zijn je witte jas, je status, voor sommigen hun identiteit. “Waar staat dat scherm voor?” vraag ik me af.

Als arts doe je je uiterste best om het juiste te doen voor een ander, maar doe je dat ook voor jezelf? Hoe vaak en hoe neem je de tijd om echt stil te staan bij hoe het nu echt met je is? Of moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je jezelf kunt zijn. Jezelf tegen komen of juist verliezen. Ik heb ervoor gekozen mijn binnenwereld te blijven verkennen. Ik ben onder andere Kundalini yoga gaan beoefenen en daarin een yogaleraar en yogacoachopleiding gedaan. Later heb ik een professioneel coachopleiding gevolgd om tools te krijgen en taal te ontwikkelen om in een oprecht gesprek te komen met anderen als collega en als coach anderen daarin te begeleiden.

Carlos Elzo Kraemer

Ik ben Carlos, echtgenoot, vader en salsadanser. En ik ben ook een intensivist. Dit zijn enkele van mijn identiteiten, maar ik ben vooral mezelf. Althans, ik doe mijn best om dat te zijn. Dat gaat me niet altijd makkelijk af; misschien omdat ik er niet de hele tijd aan werk, misschien omdat het tijd kost, misschien omdat ik het ‘moedige’ gesprek regelmatig vermijd. Ik ben zoals ze zeggen: “a work in progress”. Ik geloof dat we dat allemaal zijn.

Al meer dan tien jaar houd ik me bezig met persoonlijke ontwikkeling, coaching en het delen van wat ik heb geleerd. Ik heb o.a. Neuro Linguistic Programming geleerd, met als doel anderen beter te begrijpen en als ‘neveneffect’ ben ik mezelf beter gaan begrijpen. We leven allemaal in onze persoonlijke ‘subjectieve’ innerlijke wereld. Vanuit die innerlijke wereld bezien, hebben we altijd gelijk. De vraag is dan: hoe kunnen we ooit goed communiceren, samenwerken en samenleven?