Moedige Gesprekken op de Werkvloer

 aan de workshop deelnemen?

Iedereen kent die situatie(s) waarin je een gesprek niet aangaat. Zo’n moment waarop je jouw visie, behoefte of irritatie wel wilt uiten, maar het toch niet doet. Je stelt uit of af met een “laat-maar”, je vergoeilijkt en slikt. Je krijgt de signalen wel en toch zwijg je!  Terwijl je weet dat de confrontatie uiteindelijk wel meer voldoening en een betere samenwerking oplevert.

heb je moed om de moeite te doen om het moeitelozer te krijgen?

Het lijkt er op dat we, in plaats zichtbaar te willen zijn en de waarheid te spreken, liever vechten, gelijk willen hebben, zelf afhaken of de ander afserveren. Hiermee besluiten we ook tegelijk onze ideeën, irritatie, behoeften en visie niet meer uiten. In feite doen we dit om het ongemak te vermijden. Dus verleggen of stellen we geen grenzen.

Want het gesprek aangaan is oncomfortabel. Je voelt het ongemak, het is onbekend terrein en je weet niet wat er daarna gebeurt. Een moedige gesprek is dat gesprek dat je niet wilt voeren, terwijl je wel weet dat het belang groot is, de bedoeling duidelijk is en iets in je JA zegt. Maar de onzekerheid over jouw eigen beleving of jouw inschatting van de beleving van de ander remt je.

Een van de ingrediënten is dat je zicht krijgt op waarin jij geraakt bent en dat je die beleving durft uit te spreken. Hiermee blijf je weg van beleefd gedrag, wat overigens later altijd omslaat in onbeleefd gedrag. Je oefent om beter te luisteren naar je innerlijke signalen die jou sturen om de nodige confrontatie aan te gaan. Je leert ook om de kracht te zien van het hebben van minder mening en meer visie; minder goed of fout of veroordelingen en meer waarheid; minder please gedrag en meer echtheid.

Met een moedig gesprek ga je juist de confrontatie aan en breng je weer beweging. Vanuit jouw eigen geraaktheid en bewogenheid.

We werken onder meer aan:

  • je eigen ingebrachte casuïstiek
  • de kracht van moed
  • de noodzaak van veiligheid en discomfort
  • het verband tussen uitspreken, afspreken en aanspreken

Je kunt je via deze link inschrijven.

Deze workshop is onderdeel van iedere grotere cultuur aanpak of programma voor samenwerken en leidinggeven.