de HartWerkPlaats

De eigentijdse mogelijkheid tot her-verbinden

Een nieuw initiatief is het meedenken aan de herbestemming van gebedshuizen. Er wordt vaak gesproken over ontkerkelijking waardoor kerkgebouwen leeg (komen te) staan. De te hoge kosten van onderhoud en energie, en het niet meer functioneren als samenkomstplek, zijn nu vaak aanleiding om met nieuwe idee├źn te komen om dit religieuze erfgoed wel te behouden.

Wij zien succesvolle initiatieven, zoals er woningen of kantoren van maken, een brouwerij erin, een wijkgerichte functie. Hieraan willen wij bijdragen om de oorspronkelijk functie van het gebouw – volledig los van welk kerkgenootschap of denominatie – weer te voeden. Zodat het gebouw bijdraagt op een manier zoals bedoeld. Het mogelijk maken van ruimte voor her-verbinding. Herverbinding met jezelf, de ander en het grotere. Wel op een eigentijdse manier qua vorm, maar in essentie, dat het gebouw een bedding biedt tot bevraging, waardering en gezamenlijkheid.

Wat wij inbrengen is vooral programmering en uitvoering van workshops, bijeenkomsten, (film)lezingen, rituelen en individuele spreekuren. Belangrijk is dat alles getoetst wordt aan het basisprincipe van de plek, zodat de huidige eigenaar of de gemeenschap er achter kan staan. Daarnaast hanteren we criteria dat het vooral ervaringsgerichte activiteiten zijn, waarmee mensen hun eigen vraagstukken inbrengen of herkennen. Met alle vreugde en rauwheid die het leven ons allemaal biedt. Bewust bezig zijn om de unieke menselijke heiligheid meer te ervaren, te delen met anderen en tot unieke uiting te laten komen.